Skip to content

Geen paddentrek voor 5 maart 2018 door poolwervel

Hoi,

Al meerdere dagen op rij is het koud, met felle vriestemperaturen ’s nachts. Beterschap lijkt er niet meteen op komst: er wordt zelfs bijzonder koud weer voorspeld. ‘Begin volgende week sluit ik niet uit dat het in de Hoge Venen op een aantal plaatsen tussen -15 en -20 graden zal vriezen’, zegt David Dehenauw in Het Laatste Nieuws. ‘We zijn vertrokken voor een lange koude periode.’ In Vlaanderen zal de temperatuur volgens Dehenauw tot -10 graden halen.

De reden is een ‘polar vortex’ of poolwervel die zich elke winter boven de Noordpool vormt. Dat is een lagedrukgebied hoog in de atmosfeer dat extreme koude kan vasthouden, lange tijd op dezelfde plek blijft en een invloed heeft op het weer op aarde. Maar dit jaar ziet het ernaar uit dat die poolwervel zich zal opsplitsen in een Amerikaans en een Euraziatisch deel. Zo’n splitsing gebeurt zelden. Maar als het gebeurt, gaat het gepaard met een ‘Sudden Stratospheric Warming’. Vrij vertaald: een plotse opwarming van de stratosfeer.

Dat zeldzame fenomeen kan de straalstromen beïnvloeden. En die hebben een impact op het weer bij ons. Zo stuurt de plotse warmere atmosfeer op de Noordpool ijskoude temperaturen onze richting uit en is het mogelijk dat mildere Atlantische weersystemen die normaal zachtere temperaturen onze richting uitsturen, worden afgeblokt.

Tijdens de rest van de week en volgend weekend krijgen we, onder impuls van een stevig hogedrukgebied boven Scandinavië en Rusland, te maken met een noordoostelijke aanvoer van koude en droge continentale lucht. We krijgen meestal veel zon met overdag temperaturen rond of net boven het vriespunt. We verwachten matige tot strenge nachtvorst. Bovendien wordt het koudegevoel nog versterkt door de schrale noordoostenwind.

Conclusie: geen paddentrek voor 5 maart 2018

Met vriendelijke groeten,

Dominique en Johan

Categorieën: 2018

Geen echte paddentrek meer verwacht in februari 2018

Beste,

Zaterdag 17 februari 2018 start op sommige plaatsen bewolkt en ten zuiden van ons land trekt een sneeuw- en regenzone door. Daarna komen er brede opklaringen vanuit het westen en blijft het zonnig tot zondag.

Maandag  19 februari 2018 krijgen we mogelijk wat lichte regen. Deze regen komt van een verzwakt front dat geklemd zit tussen twee hogedrukgebieden. Het wordt 7 °C, bij een gure zuidenwind waardoor de gevoelstemperatuur een pak lager ligt. Na maandag zou er geen neerslag van betekenis meer vallen. Het hogedrukgebied van de Azoren trekt naar Ierland waardoor we in een noordelijke luchtstroming terecht komen. Resultaat: kil en guur weer, veel wolken en eerder fris, bij dagmaxima van 6 à 7 °C. Daarna komt de zon er geleidelijk door maar komt er ook een koude luchtaanvoer vanuit het noordoosten op gang. Afhankelijk van de modellen zullen de dagmaxima blijven steken tussen -2° tot +4°. Amfibieëntrek moet niet worden verwacht wegens te droog en te koud, zowel overdag als ’s nachts.


Vanaf zaterdag 24 februari 2017 volgend weekend komt er verandering. Het Ierse hogedrukgebied versmelt zich met een Siberisch hogedrukgebied en tegelijk bouwt zich een ieuw hogedrukbolwerk op boven centraal Europa. Depressies blijven ver op de oceaan en sturen zachte lucht naar IJsland. Tussen beide systemen ontstaat een zuidelijke luchtstroom vanuit de Middellandse zee, die zorgt voor zonnig en droog weer met overdag zeer zachte lentetemperaturen die kunnen pieken naar 15 graden °C en iets mildere nachten. Maar niet ideaal voor paddentrek wegens te droog.

Bijna geen enkel model voorspelt de terugkeer van Atlantische regenzones waardoor we de kans op een goede treknacht in februari erg klein wordt.

Conclusie: na een erg vroeg valse start (op 24 en 29 januari 2018) ziet het er naar uit dat er in februari zo goed als nauwelijks amfibieëntrek zal zijn (zeker geen topnachten). Dat is niet uitzonderlijk en is eigenlijk zelfs eerder normaal. We maken ons alvast op voor een korte maar mogelijk erg krachtige maartse amfibieëntrek.

Mochten de voorspellingen wijzigen, dan houden we jullie op de hoogte

Met vriendelijke groeten,

Dominique en Johan

Categorieën: 2018

Woensdag kans op trek (zal afhangen van tijdstip waarop koufront doortrekt)

Vandaag wordt het een redelijk zonnige dag. Vanuit het westen kruipt een wolkenband met lichte regen dichterbij, maar door een hogedrukwig zal die regen pas op de nacht van dinsdag op woensdag doortrekken. Samen met de regen sijpelt opnieuw subtropische lucht binnen. Woensdag kunnen we opnieuw 12 °C halen. Een koufront kondigt zich wel aan in de loop van de late namiddag of avond. Achter dat koufront zitten (winterse) buien want. Het wordt dus afwachten wanneer dit koufront doortrekt. Afhankelijk van het tijdstip mag er woensdagavond wel/geen trek worden verwacht.

En wat na woensdagavond? Alle weermodellen gaan voor frisser weer. Het lijkt wel maart, want tussendoor worden stevige voorjaarsbuien met hagel, onweer en zelfs smeltende sneeuw verwacht, bij dagmaxima rond 6 °C. Echte winteren zal het niet, maar nachtelijke winterprikjes krijgen we wel. De laatste weermodellen tonen volgende week droger maar frisser weer, waardoor het op paddentrekfront rustig zal blijven. Een hogedrukgebied boven de oceaan heeft plannen om zich boven Scandinavië te vestigen. Normaal gezien mag je dan vrieskou verwachten uit Rusland, maar ook daar is het veel te zacht met maxima rond of iets boven nul.

Dus voorlopig wordt het vooral opletten voor woensdagavond. Hou het weer goed in het oog en vooral de timing van het koufront. Regent het nog in de vroegere avond of voelt de lucht nog zacht aan, dan is er een aanzienlijke kans op redelijke trek. Voelt het woensdagavond al fris aan, dan lijkt de kans op (intense) paddentrek heel erg klein.

Met vriendelijke groeten,

Dominique en Johan

 
Categorieën: 2018

Vanavond mogelijk nog lichte trek; daarna zal het vermoedelijk stilvallen tot volgende week maandag

Zondagavond: 10 °C, droog, betrokken en winderig met een maritiem subtropische lucht. Zoals verwacht leverde dit op een aantal plaatsen enige amfibieëntrek op. Vandaag halen we opnieuw 11 tot 12 °C. De subtropische lucht wordt in de late namiddag echter verdrongen door een naderend koufront. Het is nog onduidelijk wanneer dit koufront haar intrede zal doen. Afhankelijk hiervan wordt er vanavond wel/geen trek van amfibieën verwacht. Het koufront gaat gepaard met een flinke portie regen en maritiem polaire lucht. Hoe het ook zij: indien er vanavond enige trek zou zijn, zal het enkel in de vroege avond zijn. Daarna zal het ongetwijfeld volledig stilvallen.Dinsdag wordt droog met brede opklaringen. Dinsdagavond nemen we die opklaringen mee de nacht in en zullen de temperaturen snel zakken. Woensdag trekt opnieuw een zwak warmtefront binnen en halen we 10 °C. Daarna trekt een nieuw koufront ons land binnen en brengt koude lucht mee, met mogelijk onweer en hagel. De eerder voorspelde NO-stroming komt er (nog) niet. De wind komt uit westelijke hoek.Op lange termijn wordt nog altijd een winterse aanval vanuit het oosten of noorden voorspeld, al zijn er ook modellen die voor een zachte eerste week van februari. Dat wordt dus nog even afwachten op duidelijkere en meer betrouwbare voorspellingen. Met de huidige weerkaarten kunnen besluiten dat er vandaag in het begin van de avond mogelijk lichte trek zou kunnen zijn maar dat er vanaf dinsdag tot volgende week maandag geen betekenisvolle trek meer zal zijn. Nog even meegeven dat je alle voorspellingen vanaf dit jaar ook kan nalezen/bekijken op de paddenblog onder een nieuw kopje in het vertrouwde paddenportaal.Met vriendelijke groeten,Dominique en Johan


Categorieën: 2018

Zondagnacht verhoogde waakzaamheid geboden, daarna gaat het weer winteren (persembargo blijft van kracht)

Zaterdagnacht trekt een zwak warmtefront met lichte regen over ons land en trekt de zuidwestenwind aan. De temperaturen stijgen in de loop van nacht naar 8 à 9 °C. Afhankelijk van het weermodel wordt zondag dan een boterzachte dag met temperaturen tussen 11 en 15 °C. Deze temperaturen nemen we ook mee naar zondagavond. De nachtminima zouden schommelen tussen 9 en 11 °C. Voor zondagavond is er dus zeker een licht verhoogde waakzaamheid geboden. Geen massale mobilisatie en zeker (nog) geen persaandacht opeisen. Dat houden we graag voor de echte start van de grote voorjaarstrek (met dank aan iedereen om dit ‘persembargo’ zo goed te respecteren).

Maandag wordt het ook nog zacht, met 12 tot 13 °C. In de loop van de avond komt een actief regengebied onze kant op. De timing ervan is nog wat onzeker. Sommige modellen laten het al in de namiddag binnenvallen, andere geven het pas voor de avond of nacht. Dat actief regengebied wordt vergezeld van een koufront. Achter dat koufront zit polaire lucht waardoor we een temperatuursval krijgen en de bovenluchten op 5 km hoogte gevuld zijn met ijskoude lucht. Dat levert dinsdag guur weer op, met woensdag zelfs een grote kans op winterse neerslag. Donderdag zou het tijdelijk weer wat zachter worden, maar zal het door de westenwind eerder guur aanvoelen.

Begin februari zou er zich een Scandinavisch hogedrukgebied ontwikkelen met wind uit noordoostelijke richting. Er zijn weermodellen die aangeven dat het opnieuw winters koud zou kunnen worden, met ijsdagen vanaf 9 februari. Andere weermodellen houden het eerder op ‘gematigd licht winters’. Hoe dan ook: op iets langere termijn lijkt de paddentrek volledig stil te vallen. 

Het advies om alle schermen en verkeersborden klaar te hebben tegen (ten laatste) 20 februari, blijft dus van kracht. Maar zondagavond toch al eens op pad gaan om de kleine voorwacht op te vangen, is zeker aangewezen!

Met vriendelijke groeten,

Dominique en Johan

Categorieën: 2018

Paddendeur weer (zo goed als) dicht + persstop

Gisteren was het op heel wat locaties al raak. Op sommige plaatsen werden meer dan 100 exemplaren geregistreerd. Hoe moet het nu verder? Na het koufront zitten we in minder zachte lucht, vergezeld van een hogedrukwig, waardoor de weerkaarten tijdelijk meer gaan opdrogen. Veel wolken, met kans op opklaringen. Wellicht zal er donderdag-,  vrijdag- en zaterdagavond geen/nauwelijks paddentrek zijn. Zondag zouden we opnieuw 10 à 11°C halen en zondagnacht zou het kwik dan dalen tot 9 °C, met lichte regen. Ook de wind trekt weer aan. Maandag volgt dan een actiever koufront en komt het kwik niet boven 8 °C uit. De nachtmaxima blijven steken op 3 °C. Te koud voor enige betekenisvolle amfibieëntrek.

En wat brengt februari? De weermodellen worden al minder winters, maar boterzachte temperaturen zitten er ook niet in. De meeste modellen houden het bij droger weer met temperaturen tussen 2 en 6 °C. Normaal zal dat dus geen paddentrek opleveren.

Hier en daar hebben ook journalisten de vroege start van de paddentrek geroken. Indien jullie zouden worden gecontacteerd door media, zouden we jullie echt willen vragen om nog even op de rem te gaan staan. Ja, er was gisteren toch wel enige beweging. En ja, dat is vroeg op het seizoen. Maar ja, elk jaar is er wel zo’n voorwacht. En nee, de echte paddentrek is nog niet begonnen. We willen de media maximaal halen rond de echte start. Dan moeten mensen hun rijgedrag aanpassen. Dan hebben we vele helpende handen nodig. Als media nu al de start van de paddentrek brengen, zullen ze dat vermoedelijk geen tweede keer doen, wanneer het deksel er echt af gaat. We willen dus vol inzetten en mikken op het echte startschot. Die echte start hebben we de voorbije jaren steeds redelijk goed kunnen voorspellen en we hopen dat dit ons ook in 2018 za lukken. Dus nogmaals: graag zelf nog niet naar de pers stappen of ingaan op vragen van de media. Van zodra de kop er echt af gaat, zullen we jullie een seintje geven en komt er een nationaal persbericht dat jullie dan kunnen gebruiken en aanpassen voor jullie lokale communicatie. Met dank voor het wachtend begrip J. En mocht je toch worden geconfronteerd met een aanhoudende journalist, stuur die dan maar door naar mij (0484 119 899).

Met vriendelijke groeten,

Dominique en Johan

Categorieën: 2018

De kop is er af!

Dinsdagavond zijn in alle Vlaamse provincies de eerste padden gesignaleerd. Oorzaak: zeer zachte lucht, met nachttemperaturen in de dubbele cijfers. Vandaag kunnen dagmaxima tot 14 °C worden bereikt. Vanavond of vannacht komt er regen aan. In de nacht van woensdag op donderdag wordt het opnieuw vrij warm, maar na de doortocht van het front zakt donderdagmiddag de temperatuur onder de 10 °C. Daarmee zal ook de paddendeur weer dicht gaan.Vandaag zouden we dus 14 °C kunnen halen. Stoorzender is wel de wind die tot 80km/u zou kunnen halen. Hierdoor zal de gevoelstemperatuur wat lager liggen, maar blijven nachttemperaturen tussen 10 en 12 °C mogelijk. Ook vannacht zouden dus enkele vroeger vogels de voorjaarstrek kunnen aanvatten, al zal er wel nog geen sprake zijn van een stevige voorwacht. Donderdagmorgen gaat het regenen vanuit het westen en wordt de zeer zachte lucht verdreven. De dubbele cijfers verdwijnen van de weerkaarten en paddendeur gaat dicht. Maandag zou het - na een terugval - tijdelijk weer wat zachter worden (tot 11 °C), maar de nachtminima zouden niet boven 8 °C uit komen.Op lange termijn zien we dat meer en meer weermodellen kiezen voor een heel ander weertype. Begin februari zou zich een hogedrukgebied opbouwen waardoor de wind kantelt naar noordwest en zelfs naar noordoost. Hierdoor wordt het droog, is de kans op zon groter, blijft de temperatuur bescheiden. Vanaf 4 of 6 februari geven sommige modellen uitgebreide nachtvorst met zelfs een aantal ijsdagen (= dagen waarbij het niet warmer wordt dan 0 °C). Zover is het echter nog niet, maar dat we die super zachte lucht kwijt raken vanaf volgende week dinsdag of woensdag staat zo goed als vast. Hoe het ook zij: na dit boterzachte interludium, stevenen we weer af op normale temperaturen voor de tijd van het jaar en moet niet meteen betekenisvolle amfibieëntrek worden verwacht. Wel blijven we eraan herinneren dat de schermen op alle locaties best worden geplaatst voor 20 februari (en eens de schermen zijn geplaatst en de emmers zijn ingegraven, is er uiteraard dagelijkse controle vereist).Met vriendelijke groeten,Dominique Verbelen en paddernweerman Johan Asselberghs


Categorieën: 2018

We maken onze beloftes waar!

Op de eerste Grote Paddenhappening in Munte, stonden we even stil bij de resultaten van de enquête die we jullie eerder voorlegden.

Hieruit kwamen een aantal suggesties over hoe Natuurpunt de coördinatoren van de paddenoverzetacties nog beter zou kunnen ondersteunen.

De nood aan een goede lokale informatiedoorstroming kwam herhaaldelijk naar voor. We zijn dan ook erg blij dat Bufo ook in 2018 de druk van 10.000 paddenfolders heeft willen sponsoren. Aan de gretigheid waarom jullie deze folders de voorbije weken hebben besteld, leiden we af dat dit jullie echt helpt om de buurt optimaal te informeren. Daar zijn we uiteraard erg blij mee.

De enquête toonde ook aan dat jullie unaniem positief waren over het paddenportaal. Ook dat doet ons uiteraard veel plezier. Het paddenportaal is immers een zeer gebruiksvriendelijk topproduct dat 100% werd ontwikkeld door vrijwilliger Gijs Damen. Voorwaar een erg knappe prestatie. Gijs heeft de voorbije weken nog wat zitten sleutelen aan het paddenportaal. Log dus nog even in en klik o.a. eens het kopje ‘statistieken’ aan. Onder dit kopje zit heel wat autorapportage. Een ganse rits cijfertjes en getallen die duidelijk maken welke indrukwekkende prestatie we de voorbije jaren samen hebben neergezet! Wist je bv. dat in 2017 meer dan 169 km van de Vlaamse wegen door jullie werden gepatrouilleerd?

Er waren ook klachten, o.a. van mensen die voor de komst van het paddenportaal jaar na jaar na jaar getrouw alle gedetailleerde dag-per-dag-gegevens opstuurden naar (eerst) De Wielewaal en (later) Natuurpunt en die zich afvroegen wat er met die gegevens ooit is gebeurd. Het antwoord was een eerlijk ‘niets’. Of toch: alles werd keurig gearchiveerd in dikke mappen en opgeslagen in de kelders van het Wielewaalhuis op de bekende Graatakker in Turnhout. De voorbij maanden hebben we alvast de mappen van 1999, 2000, 2006, 2007, 2008 en 2009 gedigitaliseerd. De inhaalslag is dus begonnen en het is zondermeer de bedoeling om op termijn alle gearchiveerde analoge gegevens te digitaliseren in het paddenportaal zodat deze dataset nog meer dé absolute referentie zal worden voor amfibieëntrek in Vlaanderen.

Ook de paddenvoorspelberichten van Johan Asselberghs werden erg positief onthaald. Er werd wel gevraagd of deze berichten vanaf 2018 ook ergens op een site zouden kunnen worden geraadpleegd. Daarom heeft Gijs in het paddenportaal net dé paddenblog aangemaakt. Vanaf nu zal je alle berichten die ook per mail worden rondgestuurd, daar ook kunnen raadplegen.

Voila. Het zijn maar een paar dingen maar we houden er aan om aan de slag te gaan met jullie suggesties, wensen, vragen, noden. We aim to serve!

Met vriendelijke groeten,

Dominique

Categorieën: 2018

20/01/2018 - Voorspelling paddentrek

Misschien klinkt het wat vreemd, op een dag met ijzige regen en smeltende sneeuw bij dagmaxima rond 3 °C, maar het zou snel kunnen kantelen. Extreem zachte subtropische lucht met maxima die ruim in de dubbele cijfers zullen gaan, verjagen de polaire luchten het komende etmaal. Dit zou volgende week tot de eerste paddentrek kunnen. Van dinsdagavond tot donderdagavond is enige waakzaamheid geboden omdat net dan extreem zachte avonden en nachten worden voorspeld. Vrijdag wordt het opnieuw kouder met temperaturen onder de 10 °C. 
 
Momenteel zitten we nog in koude polaire lucht maar lucht van subtropische oorsprong stroomt vanaf de Azoren richting Frankrijk. Het binnensijpelen van de zachte lucht begint bij ons al zondagavond met een eerste warmtefront en regen, tijdelijk misschien voorafgegaan door nog wat smeltende sneeuw. Maandag is voor de paddentrek nog niets aan de hand, maar dinsdag, woensdag en waarschijnlijk ook donderdag worden temperaturen voorspeld die - afhankelijk van het weermodel - variëren tussen de 11 en 16 °C. Alles boven de 14 zou meteen dagrecords opleveren: extreem zacht weer voor de tijd van het jaar. Ook de nachten zouden boterzacht worden, met dinsdagnacht 10 °C als minima; voor woensdagnacht zitten er zelf nachtminima in van 11 tot 13 °C. Wel wordt het overwegend droog door de hogedrukinvloed, al blijft enige motregen mogelijk. Door de bewolking blijft het warm, ook ‘s nachts. Donderdagavond verliest het hogedrukgebied terrein en zou het gaan regenen. Die regen hangt samen met een koufront en is de voorbode van minder zachte lucht. De maxima liggen vanaf vrijdag opnieuw onder de 10 °C, en dat blijft zo het komende weekend en waarschijnlijk ook de week erna. Van langdurige vrieskoude of winter is er ook op iets langere termijn voorlopig geen sprake, maar ook pieken tot 12 °C of meer worden na volgende week niet meer meteen verwacht.

Om kort te gaan: de komende week is er kans op enige paddentrek, vooral op dinsdag-, woensdag- en donderdagavond. Het zal vast geen storm lopen, de ganse ploeg moet nog niet meteen worden opgetrommeld, maar het zou zeker interessant zijn mocht er op elke locatie toch iemand even polshoogte gaan nemen.

Net zoals vorige jaren raden we aan om ervoor te zorgen dat de schermen zeker voor 20 februari te plaatsen.

De echte start van de grote voorjaarstrek komt nu echt wel snel dichterbij.

Met vriendelijke groeten,

Dominique Verbelen en paddenweerman Johan Asselberghs

Categorieën: 2018

2.580.726

Hoi,

2.580.726.

Zoveel amfibieën werden intussen al in het paddenportaal ingevoerd als ‘levend overgezet’.

Doordat we de laatste weken de analoge archieven van de paddenoverzetacties voor 2000, 2006, 2007, 2008 en 2009 hebben doorworsteld en heel wat historische gegevens in het paddenportaal hebben kunnen toevoegen, is de dataset sterk gegroeid.

Momenteel werken we ons ook een weg door de archiefmap van 1999.

De handmatige invoer van al die gedetailleerde dag-per-dag-gegevens uit het verleden is een heus karwei, maar we houden er aan om alles wat jullie ons ooit in het verleden bezorgden, ook daadwerkelijk door te sluizen naar het paddenportaal.

Toch willen we elk van jullie ook vriendelijke verzoeken om ons hier een handje bij te helpen. Heb je zelf dus nog historische gegevens in het eigen (analoge of digitale) archief steken, en werden deze gegevens vooralsnog niet ingevoerd in het paddenportaal: probeer daar dan toch een keertje tijd voor te vinden.

We zijn vooral geïnteresseerd in gedetailleerde dag-per-dag-gegevens (zelfs al zouden jullie van die acties voor die bepaalde jaren ons al eerder de jaartotalen hebben doorgestuurd).

Het is nu dat we die inhaalsslag moeten maken. Elk jaar dat we hiermee wachten, verhoogt immers de kans dat die datasets zullen verloren gaan bij een opkuis of een computercrash.

Samen moeten we deze klus echt kunnen klaren en moeten we vermoedelijk vlot naar de 3.000.000 kunnen fietsen.

Maar intussen kijken we uiteraard ook vooruit, naar het komende seizoen.

Wie nog geen folders bestelde maar er toch nog nodig heeft: hoog tijd om alsnog een bestelling te plaatsen via deze link.

Bijgevoegd vind je ook een pdf waar je zelf (in het witte vak onderaan) de contactgegevens kan invoeren van de lokale verantwoordelijke. Je kan dit gebruiken om promo te maken voor jouw eigen actie of infosessie.

Op heel wat plaatsen treffen de overzetters vaak veel zwerfvuil aan. Om ook daar een halt aan toe te roepen, ontwierp Kris Vos bijgevoegde fraaie afbeelding. Misschien is ook dit iets waar jullie lokaal we mee aan de slag kunnen.

Nog een goeie maand en het feest barst weer los J.

Met vriendelijke groeten,

Categorieën: 2018

Wakkere amfibieën zeker melden

Beste,

We beleven een boterzachte start van het nieuwe jaar. 

Mochten jullie wakker amfibieën (zowel op het land als in het water) zien, meld dit dan zeker op www.waarnemingen.be.

Er wordt vaak gezegd dat dergelijke zachte periodes in de winter ervoor zorgen dat amfibieën vroeg(er) wakker worden, maar vaak worden die vroeg wakkere beesten niet gemeld op www.waarnemingen.be omdat het toch ‘maar’ gaat om een enkele Gewone pad, of een rondzwemmende Alpenwatersalamander.

Mocht iemand van jullie al rondlopende of -zwemmende amfibieën hebben gezien, geef dan zeker een seintje en documenteer jouw waarneming in www.waarnemingen.be.

Zeker tuinvijvers of poelen waar nu al tientallen amfibieën zouden in rondzwemmen zijn interessant om op te volgen, vooral indien die later in de winter nog zouden dichtvriezen.

Mijn persoonlijk aanvoelen is dat het allemaal wel redelijk binnen de perken blijft, al is een afwisseling van koudegolfjes, warmere periodes en de aanstaande winterprik niet ideaal voor dieren die het moeten hebben van een rustige winterslaap.

Bijgevoegd vind je alvast (vers van de pers) het fenologieverloop van de amfibieëntrek in 2017. Op de vroege driedaagse van 20, 21 en 22 februari na, was het een behoorlijk normaal jaar.

fenologieverloop 2017

Categorieën: 2018

Jullie kunnen fantastisch folders bestellen!

Beste,

Na de melding dat de folders konden worden besteld, gingen jullie meteen aan de bestelslag.

Op 1 dag liepen er al 22 bestellingen binnen, goed voor samen 2.741 folders.

Dat zien we uiteraard erg graag gebeuren, omdat het voor ons aangeeft dat deze folders voor jullie een dankbare tool zijn om de paddenoverzetacties te organiseren.

Het betekent wel dat we bijna door onze voorraad van 3.000 folders heen zijn.

De eerste 22 bestellingen zullen in de loop van komende week worden behandeld en zouden ten laatste tegen vrijdag bij jullie in de bus moeten steken.

De nieuwe folder gaat volgende week in druk en vermoedelijk volgende week vrijdag of in het begin van de weer erop bij Natuurpunt worden afgeleverd.

Blijf dus vooral rustig bestellen (max. 150 folders per actie), maar hou er rekening mee dat de tweede lading dus mogelijk pas rond 19 januari zal kunnen worden bezorgd.

In die tussentijd duimen we alvast voor een stevige winterprik!

Categorieën: 2018

Folders kunnen vanaf vandaag worden besteld

Beste,

We kregen van een aantal coördinatoren de melding dat ze in januari al een infosessie zouden willen organiseren voor de buurt en geïnteresseerde vrijwilligers.

Omdat we jullie daarbij optimaal willen ondersteunen, kunnen vanaf vandaag daarom ook al de paddenfolders worden besteld.

Deze folders zijn ideaal om te bussen in de straten waar paddenoverzetacties worden georganiseerd, om uit te delen op een infosessie of om mee te geven aan geïnteresseerde voorbijgangers tijdens de acties. We zijn ervan overtuigd dat zo goed als iedereen de overzetacties goed genegen is, zeker als mensen goed worden geïnformeerd over het hoe, wie, wat, wanneer en waarom.

De folder staat nu al op deze pagina. Via die pagina, kom je op dit formulier terecht. Hier kan je jouw ‘bestelling’ plaatsen.

Belangrijk: aangezien de middelen beperkt zijn, zullen enkel bestellingen van max. 150 folders per overzetactie gratis worden bezorgd op het door jullie opgegeven adres.

Mocht je voor een bijzondere reden toch meer dan 150 folders wensen, laat me dan iets weten en dan kunnen we samen kijken wat mogelijk is.

Bestel je folders tijdig! Alle aanvragen zullen worden gecentraliseerd en zullen normaal gezien één keer per week worden behandeld.

Momenteel zijn er nog 3.000 folders in voorraad maar een nieuwe lichting is besteld. Van de vorige jaren weten we dat jullie de folders gretig bestelden. We hopen dan ook dat onze voorraad voldoende groot zal zijn om al jullie aanvragen te kunnen beantwoorden.

De komende weken zou er zich een winterprik kunnen aandienen, dus nog even geen groot alarm wegens de extreem hoge temperaturen van de voorbije dagen.

Met vriendelijke groeten,

Categorieën: 2018

Voorbereidingen paddenoverzetacties 2018

Beste,

Het zijn boterzachte dagen.

Op een aantal plaatsen worden nu al salamanders en padden in tuinvijvertjes gemeld.

Maar de komende dagen zou het kwik dalen en kunnen we toch weer een beetje beginnen winteren.

Hoe het ook zij: de voorbereidingen voor het komende seizoen mogen worden opgestart.

Kort nog even de belangrijkste TO DO’s oplijsten:

 • Aanleveren bijdrage gemeentelijk infoblad (om op te nemen in het februari-nummer)
 • Controle van alle materiaal
 • Zijn de schermen nog intact?
 • Zijn er voldoende emmers om in te graven?
  • Mocht dit niet het geval zijn, loop dan even langs in een goed draaiend frietkot en vraag om vanaf nu alle sausemmers voor jullie opzij te zetten
  • Afspraken maken voor het plaatsen van de schermen
 • Probeer dit te laten doen door gemeentearbeiders en klop daarvoor eens aan bij de milieuambtenaar
 • Zorgen voor duidelijke verkeerssignalisatie
 • Minstens twee verkeersborden paddenoversteek per actie
 • Minstens twee verkeersborden die een maximumsnelheid van 30 km/u aangeven (aan te leveren door de gemeente)
 • Knipperlampen die automatisch aangaan vanaf schemerduister (aan te leveren door de gemeente)
 • Taakverdeling onder de vrijwilligers
 • Wie neemt welke avond- en/of ochtendronde voor zijn rekening?
 • Verdelen van materiaal onder de vrijwilligers
 • Persaandacht
 • Contacteer tijdig een journalist van de streekeditie van een krant om aandacht te besteden aan de acties die bij jullie doorgaan
 • Betrek politici maximaal bij jullie overzetacties (2018 is een jaar van gemeenteraadsverkiezingen, en dan gaan politici net iets gemakkelijker in op uitnodigingen om aan acties deel te nemen)
 • Voorzie eventueel een infomoment voor buurtbewoners

Het zijn vaste puntjes die voor de meesten intussen routine zijn. Komt vast weer helemaal goed.

Net als de voorbije jaren vind je ook nu weer heel wat info op www.paddenoverzet.be. Ook de Nederlandse website www.padden.nu blijft een aanrader.

Binnenkort zullen jullie ook weer een update van bijgevoegde paddenfolder kunnen bestellen (max. 150 ex. per actie). Van zodra dat het geval is, geven we een seintje.

Nieuwigheid: vanaf dit jaar zullen de paddentrekvoorspellingen niet enkel per mail worden rondgestuurd, maar zullen ze ook op de Hyla website worden geplaatst.

We aim to serve!

paddenfolder_2017.pdf

Categorieën: 2018